Seedart projektowanie ogrodów
Profesjonalne projektowanie ogrodów? Tylko w sprawdzonej firmie
Styczeń 4, 2017
Wyroby ze skóry naturalnej licowej torby i torebki ze skóry teczki i kosmetyczki ze skóry
Skórzane torby teczki aktówki
Styczeń 15, 2017

Najlepsze drewno kominkowe

Drewno do palenia w kominku Warszawa drewno kominkowe Nadarzyn drewno kominkowe z transportem

Zasadnicze parametry drewna kominkowego

Większość z nas drewno do palenia w kominku nabywa „oczami”. Wcale nie ma w tym niczego nadzwyczajnego, gdyż tak zachowuje się normalny konsument. Przenigdy nie powinniśmy jednak kierować się jedynie naoczną właściwością drzewa, tylko nadrzędnymi jego własnościami (o jakich na marginesie powinien poinformować nas sprzedawca). Chodzi tutaj w pierwszej kolejności o jego ścisłość i wilgotność. Drzewo ciężkie będzie płonąć nieporównanie dłużej oraz da więcej ciepła niż drewno miękkie. Konkretne rodzaje różnią się wilgocią po wycięciu oraz po wysuszeniu, co nierzadko dezorientuje błąd nabywców. Przykładowo wilgoć wierzby wynosi 180%, zaś jesionu zaledwie 40%. Musimy sprawdzić istotne atrybuty drewna kominkowego, czyli wartość opałową 1 mpu (metra przestrzennego drewna ułożonego), zawartość wody jaką należy odparować z surowego drewna oraz standardową zwartość. Dla klientów kominków istotne są też indywidualne cechy, np.
aromat dymu albo kolor płomieni.

Drewno opałowe – jakie wybrać do palenia w kominku?

Drzewo do kominka jest szczególnym typem drzewa, ponieważ musi zaspokoić większą ilość wymagań niż drewno opałowe do palenia w piecach. Najwartościowsze jest drewno liściaste w postaci klocków lub szczapek. Czemu? Drzewa iglaste posiadają niższą kaloryczność, tzn. szybciej i dynamiczniej się palą. Dylematem jest również zawartość żywicy, która może szybko zanieczyścić kominek. Obrazowo sosna, a właściwie jej odcinki albo skrawki, perfekcyjnie nadaje się na podpałkę. Jeżeli niestety nie mamy wyjścia oraz pragniemy napalić w kominku drewnem iglastym, wówczas zmieszajmy je z którymś wariantem drzewa liściastego. Typy drewna kominkowego klasyfikuje się zwykle na miękkie oraz twarde, naturalnie natychmiast po wycięciu wskazanego drzewa. Rodzaje miękkie cechują się słabszą wartością opałową, bowiem posiadają mniejszą zwartość i ciężar. Ogólnie rozróżnia się parę najbardziej powszechnych drzew liściastych, z jakich jest otrzymywane drewno kominkowe: buk, dąb, jabłoń, grusza, brzoza, czereśnia czy kasztanowiec. Najlepiej sprawdza się twarde drewno buku, jesionu, oraz śliwy.

Własności konkretnych rodzajów drewna kominkowego

Buk – jest szczególnie masywne, łupliwe oraz twarde. To najatrakcyjniejsze drewno do kominka, bowiem ma wyjątkowo cienką korę, nietrudno suszy się i wyróżnia się niezwykle dużą spójnością. Przebieg palenia zachodzi łagodnie. To drewno, które pali się niezwykle powoli oraz przekazuje sporo ciepła.

Brzoza – łatwo schnie, łatwo się ją rozdrabnia, ma dobrą kaloryczność oraz jest często dostępna. Po podpaleniu uzyskujemy porządny, równy płomień.

Grab – posiada wyjątkowo wysoką ścisłość, lekką korę oraz dość szybko paruje. To drzewo jest najlepsze do palenia w kominku, bowiem szczególnie spokojnie się wypala. Płomień jest właściwie przeciętny, lecz ogrzewa szczególnie długo.

Dąb – wolno płonie, zapewnia dużo ciepła, znakomicie nadaje się do wędzenia żywności oraz posiada dużą wartość opałową. Wadą jest czasochłonne suszenie, tęga kora, trudności w rozbijaniu na części.

Wiąz – jest analogiczny do dębu, ma jednak delikatniejszą korę i łatwiej paruje. Może być nieprzyjemne w rozbijaniu jeżeli pochodzi, np. z przydrożnych drzew czy zieleńców.

Jarząb – to ogromnie solidne drewno kominkowe, oddzielnie występuje epizodycznie (najczęściej jako domieszka do głównego drewna).

Klon – jest stosunkowo ciężkie, posiada małą korę, natychmiast wysycha oraz bezproblemowo się rozbija.

Jesion – to następne wspaniałe drewno kominkowe, które ma niezwykle wysoką gęstość oraz doskonałą wartość opałową. Jest trudny w rozbijaniu.

Olcha – powinna być niezmiernie dokładnie zasuszona, w innym przypadku mozolnie się spala. Doskonałe drewno do wędzenia dań, ponieważ nadaje im atrakcyjny koloryt oraz aromat.

Osika – posiada niską konsystencję oraz kaloryczność, jest wariantem miękkim. Możemy wprawdzie co pewien czas przepalić nią w kominku, gdyż doskonale czyści kominek ze smoły i z sadzy.

Akacja – to twarde oraz nadzwyczaj kaloryczne drewno, które posiada grubą korę. Z pewnością jest powodem stanów zapalnych śluzówek i skóry.

Wierzba – identycznie jak topola nie bardzo nadaje się na drzewo kominkowe. Posiada marną gęstość oraz słabą kaloryczność.

Drzewa owocowe – posiadają rewelacyjną twardość. Wbrew pewnym ocenom idealnie nadają się do palenia w kominku. Niezwykle pożądanymi są jabłoń lub wiśnia. Drewno owocowe ma lekką korę i podczas spopielania wydziela urzekający aromat.

O tym powinniśmy pamiętać!

Do przepalania w kominku za żadne skarby nie wolno stosować elementów drewna, które wcześniej było zabezpieczane, malowane jakimikolwiek sztucznymi środkami albo lakierowane.

Gdzie mamy szansę zakupić drewno kominkowe?

Po pierwsze w nadleśnictwach, tartakach i magazynach opałowych. W pierwszej przytoczonej lokalizacji uzyskamy drzewo niesezonowe, najczęściej poćwiartowane w liczne bale bądź szczapki (o rozciągłości od pół metra do metra). Tu powinniśmy dostać ponadto drewno gorszej jakości, mianowicie odpady. Drewno niesezonowe trzeba pociąć i gromadzić przynajmniej 1 rok. Cena jest blisko 3 razy mniejsza niż drewna kominkowego sezonowego. Tymczasem w tartakach lub sklepach zdobędziemy drewno sezonowe, pocięte na bezpieczne fragmenty, którymi można natychmiast palić. Jeśli frapuje Cię zakup drewna kominkowego w przyzwoitej cenie, wejdź w ten odsyłacz – drewno kominkowe Warszawa

Strona używa cookies
Ok