kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – co oprócz kostki
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jaki wybrać
30 sierpnia, 2020

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych wśród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc dobrać najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś o piwie, jego warzeniu, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niskiej jakości oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, staranniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Sformułowanie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przetworzenia jest najistotniejsza. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów wytwarzania. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to fakt, jednak należy mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Dziś dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja trunku na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest bardziej delikatne. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, z tego powodu,że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Strona używa cookies
Ok