pozycjonowanie stron toruń pozycjonowanie pozycjonowanie firmowych stron
Pozycjonowanie – kluczowe informacje dla początkujących
Kwiecień 20, 2017
kancelaria adwokacka toruń adwokat odszkodowania prawnik rekompensaty
W sprawie o odszkodowanie pomoże tylko dobry prawnik
Kwiecień 25, 2017

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki do produktów wrażliwych i nie tylko

W przemyśle żywnościowym szczególnie istotne jest nieprzepuszczalne zamykanie produktów. Przede wszystkim – towar absolutnie nie ulatuje z pojemnika, przykładowo w czasie załadunku. Po drugie – dłużej ochrania wspaniały smak i zapach, co dla Klientów jest właściwie najistotniejsze, gdy „przeszukują” przegrody z zatrzęsieniem towarów (często kilkunastu odrębnych marek). Oraz po trzecie – mamy możliwość go niewątpliwie stopniować tak, żeby nie było go ani zbyt wiele ani zbyt mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, bo w taki sposób określa się maszyny zakręcające, między innymi weki i butelki, powinny spełnić bardzo wiele rozlicznych wymagań, by były przyjęte na potrzeby produkcji. W ostatnich czasach jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie przetworów bardzo wrażliwych, np. maślanek oraz opracowano maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich zadaniem jest dokładne zamykanie butelek z kilkudniowymi napojami, przetworami nabiałowymi i wodą niegazowaną.

Jeśli kierujemy swoją uwagę na maszyny zakręcające artykuły w opakowaniach, to trzeba wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku możemy wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, linearną, z samodzielną głowicą albo wieżę zakręcającą. Takiego rodzaju zakręcarki sprawdzają się nie tylko w przemyśle żywnościowym, ale także sektorze chemii kosmetycznej, alkoholowym i aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zakręcarki jest dokładnie dopasowana na potrzeby konwencjonalnych zakrętek słojów. Na początku zakręcarka redukuje zapas powietrza, a później zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do metalowych puszek – są idealne przy zamykaniu krągłych konserw, które zostały uzyskane, m. in. z cynku.

Kiedy zamierzamy dobrać dobrą głowicę, wtedy powinniśmy mieć na uwadze w szczególności surowiec, z jakiego przygotowane jest opakowanie. Dzięki temu produkt zostanie w perfekcyjnej ilości umieszczony w plastikowej butelce lub metalowym pojemniku. Zakręcarki zautomatyzowane mają niezwykle mocną konstrukcję, jaka gwarantuje ludziom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają usterkom, jeśli są fachowo wykorzystywane oraz konserwowane. Zakrętarki to urządzenia, których forma nieustannie „się rozwija”, gdyż w każdej chwili generowane są bardziej wymyślne opakowania o wzorach innych niż uprzednie.

Selekcja zakręcarek z uwagi na typ

Generalnie zakręcarki można rozdzielić na te z pojedynczą głowicą, z większą ilością głowic, zamykarki liniowe oraz maszyny przystosowane do opakowań o naprawdę niewielkich oraz średnich kubaturach. Jednogłowicowe możemy z kolei rozbić na zmechanizowane (same biorą nakrywkę) i w połowie zautomatyzowane (wieczko należy pobrać samodzielnie). Zakrętarki wielogłowicowe, m. in. kręcące się wokół centralnej osi, mają od 3 do 24 głowic oraz mogą funkcjonować na liniach fabrycznych o znacznej efektywności, ze zbiornikami wyjątkowo delikatnymi oraz wtedy, kiedy w pojemniku towar jest na wysokim poziomie. Ostatni wariant jest dedykowany raczej dla sektora aptecznego oraz chemicznego (do zakręcania nierzadko szczególnie niewielkich dawek wyrobu). W przypadku maszyn prostych zamykanie odbywa się etapami – kilka lub kilkanaście głowic jednocześnie zamyka opakowania z artykułem. Kapslownice idealnie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody mineralnej w szklanych butelkach i piwa. Zdecydowanie zakręcarki są ogromnie ważnym elementem na linii przerobowej, pomimo że zwyczajnie potrzebują de facto jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zakręcarkom dobrej klasy zauważalnie podnosi się skuteczność masowej produkcji. Zakrętarki mamy możliwość skonstruować „od podstaw” (biorąc w rachubę, przykładowo artykuł na potrzeby jakiego ma być przystosowana oraz ilość zakręcanych opakowań w ciągu jednej godziny).

Dodatkowe maszyny eksploatowane w toku masowej produkcji

Do innych maszyn, przy użyciu których budowane są pełne linie przerobowe, trzeba zaliczyć: urządzenia do nanoszenia etykiet, nalewarki, dozownice i napełniarki, kontrolery, paletyzatory, depaletyzatory, hand roboty i kartoniarki. Wszystkie wymienione urządzenia mamy opcję uzbroić w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory krawatek. Typowy tok produkcji wygląda dokładnie w taki sposób: puste opakowania trafiają na linię produkcyjną, są liczone oraz rozmieszczane. Nalewarki uzupełniają postawione pojemniki wyrobem, natomiast zamykarki przesłaniają szyjki dobranymi przykrywkami. Następnie szczelnie zamknięte produkty wchodzą, m. in. do paletyzatorów. W każdej specjalności tok masowej produkcji będzie prezentował się troszeczkę inaczej, bowiem jest on zależny od gatunku produktu. Zatem do kremów są poświęcone inne typy maszyn, natomiast do nalewek alkoholowych oraz kolejnych napojów monopolowych – inne.

Jeśli zainteresował Cię niniejszy temat, kliknij w odsyłacz z boku – Zakręcarka butelek – a pewnie wynajdziesz to, czego aktualnie poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok