Aukcje online – idealny pomysł na zakupy
14 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Konsolidacja kredytów od a do z
19 września, 2016

Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten odkryty w Etiopii napój jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na Świecie. Spożywają go w sumie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Nowojorczycy i relaksujący się w trakcie siesty mieszkańcy Madrytu. Najciekawsze w kawie jest to, że każde ziarenko smakuje inaczej. A to dlatego, że krzaki kawowca rosną w odmiennych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Spotykana w kawie kofeina ułatwia koncentrację i poprawia metabolizm organizmu. Nie zdumiewa więc fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie wczesnego ranka bez pobudzającego aromatu kawy.

Kawa w wyjątkowo błyskawicznym tempie zdobyła miano ulubionego napoju dorosłych. Jedni dolewają do niej mleko i cukier. Drudzy spożywają jedynie mocną, czarną kawę, określaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – jest w czym wybierać. Małe ziarno, tak wiele aromatów. Odkryjcie podróż kawy do Europy, metody jej prażenia i jej znaczenie dla naszego organizmu.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez żadnego „ale” kolebką kawy jest Etiopia. To przypuszczalnie tam, według opowieści, niejaki pasterz zauważył, że osiołki jedzące owoce w kolorze czerwonym mają bardzo dużo energii. Owoce, zjedzone przez zwierzęta, były owocami kawy. Grupy zamieszkałe Półwysep Somalijski zaczęły łączyć tłoczone owoce z tłuszczem, by zjadać je później w czasie walki. To były jedynie początki kawy. Dopiero w XVIII lub XIV wieku opracowano metodę wypalania nasion kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sprzymierzeńców jak i przeciwników. Bardzo duża liczba religijnych ekstremistów widziało w kawie napój diabła. Napój ten rozpowszechnił w XVI wieku europejski wędrowiec Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następnych lat kawa stopniowo wkraczała na salony Europy. Tylko w Wiedniu w XIX wieku pracowało przeszło 1200 kafeterii. Obecnie pije się około 4000 mld filiżanek każdego roku.

Jak wypala się kawę?

Znawcy uważają, że do przyrządzenia smacznej kawy niezbędne są 2 składniki – świeże i równo wypalane ziarna, jak i doświadczeni dostawcy. Zabawa zaczyna się od wypalania ziaren kawy. Palenie klasyczne trwa około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie palenia ziarna kawy wyzwalają ponad 800 substancji zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania rodzi się unikalny smak i aromat kawy. Później ziarna są ekspresowo studzone by jak najdłużej mogły zatrzymać swój niepowtarzalny zapach.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się lekko czekoladową barwą. Nie dajcie skusić na gwarancje firm, że ich ciemne, aż czarne ziarna są najpyszniejsze. Są one po prostu marnie wyprażone co rozpoznasz od razu po ich gorzkim aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą oznaczone są loga organizacji zajmujących się ochroną przyrody. Kupujemy zatem tą droższą kawę, mając nadzieję, że wpłyniemy tym samym na stan lasów równikowych. Jest to tylko skuteczny trik marketingowy, który nie ma nic wspólnego z jakością kawy, tylko z wpłatą odpowiedniej opłaty członkowskiej. Z tego względu wiele kaw pochodzących z najlepszych plantacji nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy doznaje się po prostu w jej aromacie, a nie w stylistyce opakowania.

Metody parzenia kawy.

Zaparzanie kawy to swego rodzaju obrzęd. Najpierw wybieramy stosowną kawę ziarnistą. Smak i moc aromatu zależne są przede wszystkim od pochodzenia uprawy i czasu prażenia ziaren. Kolejno powinniśmy dopasować wysokiej jakości urządzenia, w zależności od tego jaką technikę parzenia zastosujemy. W metodzie French Press wykorzystujemy specjalistyczny zaparzacz, który oczyszcza kawę z fusów Aeropress to metoda która łączy zalety French Pressu i atuty techniki przelewowej. Kawę po prostu wyciska się przy użyciu specjalistycznego urządzenia. Jedną z najbardziej cenionych technik alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z dziurkowanym dnem. Do jego wnętrza wkłada się filtr, wsypuje się kawę i zalewa spokojnie wrzącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim smakiem powoli kapie do dzbanka, przez co nie jest zbyt gorąca do wypicia.

Nie wahaj się wypróbować wszystkich technik i znajdź swoją ulubioną. Z kawą warto jest poeksperymentować, gdyż zawsze może nas ona zaszokować swoim zapachem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z najlepiej ocenianych sklepów online proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw pochodzących z odległych zakątków świata. Kawa palona jest na zamówienie i przesyłana w ciągu 24 godzin od terminu jest zapakowania. Smakuje znakomicie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, palonych przez najlepszych specjalistów. To idealna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na przyjemne po południe w otoczeniu przyjaciół. Gdy raz posmakujesz dobrej kawy ziarnistej, żadna inna nie będzie Ci tak dobrze smakować. Wejdź na stronę www sklepu i zamów świeżo paloną kawę: kawa dla gastronomii.

Strona używa cookies
Ok