Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Reklama dla Twojej firmy
Luty 16, 2017
Pozycjonowanie stron - Skuteczne pozycjonowanie - Pozycjonowanie ceny - Agencja SEO
Na czym polega pozycjonowanie stron?
Luty 17, 2017

Czy możesz wymienić danie, które bez wątpienia uwielbia każdy? Tak – pizza. Przysmak włoskiej kuchni, rozpowszechniony gdzie okiem sięgnąć. Prostota w dowolnych kombinacjach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Obywatele Włoch umiejętnie potrafią łączyć proste i świeże składniki, które wspólnie smakują idealnie. Słoneczna Italia przyniosła nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. Jednym zdaniem smaczne i szybkie w przygotowaniu posiłki, które gromadzą przyjaciół przy jednym stole. Taki też jest motyw gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko kochają gotować. Lubią spędzać czas z przyjaciółmi, rozmawiając i bawiąc się w towarzystwie smacznego jedzenia, które opiera się na lokalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te składniki można dostać tam na każdym rogu i za małe pieniądze. Warzywa i zioła uprawiane w ciepłym słońcu południa smakują cudownie. Nic dziwnego że znalazły się w podstawowym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd właściwie wywodzi się kuchnia Włoch i jak została przygotowana pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o początkach pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni Włoch. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Jaka naprawdę jest kuchnia Włoch?

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest całkowicie związana z tradycją danego rejonu. Włosi mocno pielęgnują swoją tradycję, nie akceptują jakichkolwiek ustępstw i w trakcie tworzenia ukochanych potraw stosują się do przepisów powtarzanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki obyczajowości, zdolności łączenia prostych składników i stosowaniu wysokiej jakości (przeważnie naturalnych) wyrobów kuchnia ta zyskała wielką renomę i światowe uznanie. W kuchni Włoch nie używa się substytutów – wszystko wytwarzane jest ręcznie, wedle stricte ustalonej formuły. Gotowanie „od serca” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje wybornie. Co jeszcze powinno się wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej prostotę. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko dlatego, że większość tradycyjnych potraw pochodzi się z ubogich rejonów. W przeszłości ubodzy obywatele Włoch używali wyrobów, które łatwo mogli dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub wytwarzane było indywidualnie. Jednak obok samego przyrządzania, najistotniejsze jest (co kultywuje się współcześnie) spożywanie dań w dużym towarzystwie bliskich. Włosi słusznie powtarzają, że żywność ma zbliżać ludzi. Nie ma znaczenia koszt posiłku, ale sam moment, który spędza się z rodziną, przy jego spożywaniu. Nic nie jest ważniejsze od tego.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie lubić? Chrupiącego ciasta. Rosnących w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy pachnącej bazylii? To podstawowe elementy standardowej pizzy. Danie to doświadczyło wielu ewolucji. W każdym kraju smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zapoczątkowało? Dania porównywalne do pizzy sprzedawane były już w starożytnym Rzymie i co zaskakujące były idealnym środkiem. płatności. Pizza prawdziwą renomę uzyskała dopiero w XVIII wieku, gdy to zaczęły się otwierać lokale tytułowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie monarchę Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by posmakować serwowanych tam dań. Prawie sto lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Ostatnia była nowością, bowiem kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – ser mozzarella. Królowa pokochała ten smak i od tamtej pory pizza ta nosi nazwę „margerita” od imienia królowej. Kolejno pizza dotarła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich robotników przyjeżdżających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. W ten sposób pizza stała się umiłowaną potrawą wszystkich nacji – od Japończyków po Jamajczyków.

Popularne dania kuchni włoskiej

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od miejsca na Ziemi. Świadczy to o ogromnej popularności kuchni włoskiej. Pizza nie jest jednak ostatnią znaną potrawą tej strony świata. Włochy przekazały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia włoska zasadniczo bazuje na ekologicznych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i polenty. Na południu bardzo często używana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy również, że obok klasycznych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować wyjątkowe produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wyśmienite oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie lubić kuchni tej strony globu?

Chciałbyś skosztować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która przyrządza włoskie dania według tajemnej receptury. Przygotuj się na głębokie wrażenia smakowe i wstąp do naszej pizzerii: Pizza Toruń dowóz gratis

Strona używa cookies
Ok